Vad räknas som ett dolt fel?

Ibland förvandlas det nyinköpta drömhuset till en mardröm. Man hittar allvarliga fel och brister som man tidigare inte uppmärksammat. I vissa fall kallas dessa brister för dolda fel.

Det händer tyvärr ibland att husköpet inte blir som man har tänkt sig och att man i efterhand hittar allvarliga fel och brister. Det kan exempelvis röra sig om konstruktionsfel, fuktskador och skadedjur. Om dessa fel inte gick att upptäcka vid undersökningen av huset innan köpet kan det röra sig om dolda fel. Men det är inte alla fel som klassas som dolda, även om de inte gick att upptäcka vid en besiktning.

Ibland är fel förväntade på grund av ålder eller konstruktion. I exempelvis ett hus byggt på 50-talet och där badrummet aldrig har renoverats förväntas tätskiktet inte längre fungera på grund av ålder, och att där upptäcka fuktskador är snarare regel än undantag.

Det gäller att agera snabbt

Upptäcker man fel gäller det att agera snabbt, då man bara har ett år på sig att påtala dolda fel efter det att man har fått tillgång till huset. Inte sällan kan det bli en långvarig och komplicerad process och man gör därför bäst i att ta hjälp av en jurist specialiserad på just dolda fel. Det är inte alltid man vet om felet man upptäckt räknas som dolt, men en jurist kan hjälpa till och avgöra detta. Många advokatbyråer som är specialiserade på dolda fel erbjuder också kostnadsfri inledande rådgivning, och kan berätta hur man kan gå vidare. Läs mer om dolda fel i hus på denna webbsida: https://www.doldafelhus.se/