Det finns definitivt saker att ha i åtanke om man planerar att hyra lägenhet – och i synnerhet om det handlar om att hyra en sådan i andra hand. Det senare är vanligt i framförallt våra större städer där frågan om att bygga fler hyresrätter varit negligerad under flera, flera år.
Ser man till Stockholm så har detta varit extra påtagligt: de fastigheter som byggts har till stor del varit bostadsrätter och i kombination med flera års tid av ideliga ombildningar av hyresrätter så har det helt enkelt blivit för få hyresrätter i förhållande till behovet. För, alla kan inte köpa en bostadsrätt och det behövs bostäder för alla typer av människor.
Hyran ska vara skälig
Stockholm bygger mer idag, men det handlar också om flertalet år innan behovet är fullt uppfyllt. Det man får vänja sig vid i Stockholm är att hyra lägenhet i andra hand. Man hyr en lägenhet som någon annan äger och det gör också att man direkt får en större osäkerhet både vad gäller tid för boendet – hur länge kan du bo kvar – samt för hur mycket man ska betala i hyra.
Gällande det senare så finns det regler, men det handlar också om att många ser det som en möjlighet att dra in extra pengar. En månadshyra ska vara skälig och den ska baseras på hur mycket pengar man betalar för kapital- och driftkostnader. Skulle du vilja hyra lägenhet i Stockholm och ser att hyran som du ska betala är extremt hög så kan du med fördel anmäla detta till Hyresnämnden. Du kan även exempelvis kontakta styrelsen för den BRF lägenheten tillhör. Även om man hyr en lägenhet i andrahand så har man rättigheter.
Finns det ett godkännande?
Vi nämnde ovan en kontakt med en BRF och det kan vi också spinna vidare på. En viktigt punkt vad gäller att hyra lägenhet är nämligen att det alltid ska finnas ett godkännande. Konkret så innebär detta att den person som äger bostaden ska ha fått tillstånd av sin BRF att hyra ut den i andrahand. Om inte – ja, då kan det innebära att lägenheten återtas av föreningen.
Du som hyresgäst ska vara noga med att kolla upp detta. Skulle exempelvis en hyresvärd be dig att undvika grannarna eller säga att du inte får sätta ditt namn på dörren så är detta tydliga varningssignaler om att någonting är fel. Och, givetvis: du vill heller inte leva som en tjuv på natten och smyga med din närvaro. Se till att det finns ett godkännande!
Tänk även på att se över dina försäkringar. Du hyr en bostad i andrahand och det innebär att både du och hyresvärden ska ha varsin hemförsäkring. Kontakta gärna ditt försäkringsbolag för mer rådgivning i den frågan. Det är viktigt att du den trygghet som en försäkring ger om en olycka sker eller om någonting skulle gå sönder medan du bor i lägenheten.